Naar overzicht

De 3 kunststof-thema's van 2023

In het begin van het jaar 2023 zien wij een sterke verbetering in de uitdagingen die het afgelopen jaar domineerden, zoals de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen en verstoringen binnen de wereldwijde supply chain. Wat de thema's zijn waar in 2023 de focus op komt te liggen en hoe wij bedrijven ondersteunen om er het maximale uit te halen, lichten wij toe in dit artikel.

Kunststoftrends

 

1. Duurzaamheid

De afgelopen jaren zijn er significante stappen gezet op het gebied van duurzaamheid binnen de sector. Er wordt verwacht dat deze trend in 2023 verder zal worden doorgezet in meerdere toepassingsgebieden. Wij nemen een stijgende vraag waar naar duurzame oplossingen en innovaties in de markt. Ons veelzijdige productportfolio biedt onze klanten ondersteuning door middel van oplossingen zoals:

  • Post-Consumer Recycled (PCR) materialen van LG. Deze PCR materialen zijn afkomstig van een stabiele stroom en hebben als unieke eigenschap dat ze in alle gewenste kleuren leverbaar zijn.
  • Axion produceert en levert ABS en polystyreen dat is geproduceerd met gerecyclede grondstoffen.
  • Ecoplasteam maakt onderdeel uit van ons portfolio. Dat is een recyclaat dat geproduceerd is uit drankverpakkingen zoals de liners van melkpakken. 

2. Gewichtsreductie

Gewichtsreductie (weight reduction) draagt bij aan het verduurzamen en het efficiënter maken van bedrijfsprocessen en eindproducten. Dit is onder andere in de automobiel- en luchtvaartindustrie een belangrijk thema. Gewichtsreductie kan onder andere worden gerealiseerd door het vervangen van metalen door kunststoffen. Akro-Plastic heeft verschillende benaderingen voor lichtgewicht-toepassingen, zoals het gebruik van polymeren met een lage dichtheid en versterking met lagere dichtheid middels koolstofvezel (carbon fiber). Carbon Fiber Filament draagt bij aan gewichtsvermindering door sterk maar licht materiaal te bieden voor toepassingen.3. Medische Toepassingen

Door een veranderende bevolkingssamenstelling (vergrijzing) en nieuwe virale infecties groeit de vraag naar hoogwaardige medische producten. Verder zien wij dat chemische resistentie een belangrijker thema wordt, omdat er vaker en intensiever wordt ontsmet. Aan deze nieuwe vereiste kan worden voldaan door PC-ABS te vervangen door PC-PBT.


Er geldt tevens nieuwe regelgeving op het gebied van medische verpakkingen. Zo is een 'food approval grade' niet langer meer toereikend voor medische doeleinden en is het gebruik van medisch gekeurd materiaal verplicht. Producten van Borealis Bormed bieden hiervoor een uitkomst. De producent biedt een breed scala aan polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) die gebruikt kunnen worden voor onder andere containers (voor medicijnen), blister packs en V containers (pouches/bottles). 

 

Wilt u meer informatie over de genoemde thema's en hoe wij u kunnen ondersteunen? Neem dan contact op met Team Advanced Materials door één van de onderstaande opties te kiezen.

Wij staan voor u klaar.

Ik wil graag ...